Het Jaar van de Hond

Het Jaar van de Hond

Prijslijst

(scroll naar beneden voor meer informatie over de expositie, de kunstenaars en hun werken)

1 Merit Koops, Rood Chinees hondje, 50 x 50 cm, mixed media/canvas, € 150

2 Merit Koops, Bep, 80 x 80 cm, mixed media/canvas, € 525

3 Merit Koops, Top Dog, 25 x 100 cm, mixed media/canvas € 250

4 Svetlana Tiourina, z.t., 30 x 30 cm, olieverf/linnen, € 250

5 Svetlana Tiourina, z.t., 30 x 30 cm, olieverf/linnen, € 250

6 Svetlana Tiourina, z.t. 30 x 30 cm, olieverf/linnen, € 350

7 Judith Zwaan, Dog of the Year, 28 x 29 x 10 cm, papier-maché, € 150

8 Mariska Schomper, z.t., 30 x 40 cm, acrylverf/papier, € 150 incl. lijst

9 Svetlana Tiourina, 50 x 30 cm, olieverf/paneel, € 300

10 Mariska Schomper, z.t., 30 x 40 cm, acrylverf/papier, € 150 incl. lijst

11 Judith Zwaan, Teckel, 30 x 60 x 15 cm, papier-maché, € 300

12 Merit Koops, z.t., 13 x 18 cm (3x), mixed media/canvas, € 35 per stuk

13 Edith Brouwer, 99 Boekenleggers, linosnede/papier, € 5 per stuk, waarvan 1 euro naar Dierenopvang Amsterdam gaat

14 Mariska Schomper, Lily, 30 x 40 cm, potlood/papier, n.t.k. maar opdracht als deze € 75 zonder lijst

15 Judith Zwaan, Profielportretjes baasjes met hun hond uit Face-book project, 10 x 10 cm, 3 x acrylverf/papier, € 75 per stuk incl. lijst, ook in opdracht

16 Merit Koops, Saint Rosa, 47 x 20 x 47 cm, papier-maché (gelakt), € 250

Niet op de foto: Mariska Schomper, Asielzoeker, 23 x 12,5 cm, mixed media, € 35 (zie hieronder)

evenementsfoto

16 februari t/m 14 april

Op 16 februari 2018 viert de oosterse wereld het Chinese nieuwjaar, het begin van het Jaar van de Hond. Een mooi moment om een ode te brengen aan de trouwe viervoeters met wie velen zich sterk verbonden voelen.

In de Chinese astrologie zijn de tekens uit de Chinese dierenriem het belangrijkst, vergelijkbaar met de westerse sterrenbeelden, met het verschil dat deze niet per maand, maar per jaar wisselen. Het Chinees Nieuwjaar valt ieder jaar op een andere datum, afhankelijk van de stand van de maan.

De expositie The Year of the Dog is dagelijks te zien in de etalage van Galerie Ei. Als je geïnteresseerd bent in een werk kun je vrijblijvend binnenlopen op de openingstijden van de galerie. Dat is naast vrijdag 16 februari iedere zaterdag van 12.00-18.00 uur.

Aan de expositie nemen vijf kunstenaars deel: Edith Brouwer, Merit Koops, Mariska Schomper, Svetlana Tiourina en Judith Zwaan. Zij werken in verschillende technieken en materialen: olieverf en acrylverf op doek, paneel of papier, linoleumsnede en papier-maché. Zij maken ook portretten van honden in opdracht, dus loop gerust binnen om te vragen naar de mogelijkheden. Lees meer over de kunstenaars hieronder.

Edith Brouwer

99 Boekenleggers (detail), linosnede op papier

Edith Brouwer maakt linoleumdrukken.
De linosnede of linoleumsnede is een (grafische) hoogdruktechniek. De afbeelding wordt gesneden uit een linoleumplaat. De techniek is vergelijkbaar met die van een houtsnede. Het hooggelegen gedeelte van de plaat wordt ingerold met speciale inkt. Daarna wordt de afbeelding handmatig gedrukt met een pers.

Voor Het Jaar van de Hond maakte Edith 99 boekenleggers. Zij maakte drie linosnedes van drie honden van mensen uit haar omgeving. De verschillende afdrukken gebruikte zij voor het maken van de boekenleggers. 3 en 9 zijn in China geluksgetallen. Sommigen gaan hier heel ver in….. het nieuwjaarsdiner van de keizer behoorde bijvoorbeeld uit 99 gangen te bestaan…..

99 handgemaakte grafische boekenleggers: ze kosten 5 euro per stuk, waarvan 1 euro naar de Dierenopvang Amsterdam gaat.
Edith Brouwer is eigenaar van Atelier Open. Een onderdeel van Atelier Open is de linoleumdrukkerij. Naast eigen werk, maakt zij portretten en andere afbeeldingen in opdracht. Je kunt in het atelier, tijdens een workshop, ook je eigen linoleumdruk maken.

Merit Koops

Het werk van Merit is een afspiegeling van wie ze is: kleurrijk, eigenzinnig, humoristisch en avontuurlijk. Ze gebruikt veel technieken en knallende kleuren, op een manier die steeds weer tot iets verrassends leidt.

Dieren zijn vaak het onderwerp, maar ook zij hebben een eigen persoonlijkheid. Regelmatig gaat ze een paar weken naar andere landen om daar inspiratie op te doen, en daardoor heeft ze inmiddels een internationale klantenkring.

Humor is universeel, en doet het dus ook goed in vreemde plaatsen waar een andere taal gesproken wordt. Dat vraagt om een eigen stijl, en die heeft Merit. Laat je meeslepen in haar optimistische en bruisende wereld.

Mariska Schomper

Lily, 30 x 40 cm, potlood op papier

Mariska Schomper volgde haar opleiding aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming, nu de Breitner Academie. Zij is docent tekenen en schilderen aan de Vrije Academie in Sassenheim.

Zij maakt o.a. landschappen in acryl- en olieverf op doek, gemengde technieken op papier en tekent portretten. Zo maakt zij ook portretten van honden, waarvan er in de expositie enkele te zien zijn.

Lily, een hazewindhond van een vriendin, getekend met potlood op papier, maakte zij in opdracht en is niet te koop. Maar een dergelijke tekening van jouw hond, papierformaat 30 x 40 cm, tekent zij voor 75 euro, exclusief lijst.

Svetlana Tiourina

Het werk van Svetlana Tiourina kenmerkt zich door klassieke thema’s, die ze uitwerkt in gelaagde schilderijen. Als uitgangspunt voor haar werk neemt zij de klassieke academische grondslagen, die zij naar eigen inzichten verwerkt. Inzichten die niet los te denken zijn van haar Russische ziel. Haar werk is nooit zwaar, maar levendig, vol dynamiek, met rijke en warme kleuren.

Svetlana Tiourina werkt ook als portretschilder. In opdracht schildert ze je portret, je kinderen of je hond!

Judith Zwaan

Dog of the Year, 28 x 29 x 10 cm, € 150

Een belangrijk element in Judith’s autonome werk is het samengaan van ogenschijnlijke tegenstellingen: verschillende culturen, oud en nieuw, tradities en eigentijdse ontwikkelingen, natuur en cultuur. Zij maakt kleurige papier-maché beelden, maar ook schilderijen, tekeningen en houtsneden.

Zij maakte een serie dieren van de Chinese Dierenriem van papier-maché. Voor het Jaar van de Hond maakte zij een Akita hondje gedeeltelijk bekleed met Chinees papier. Eerder maakte zij al een teckel. Tijdens haar Facebookproject schilderde zij 10 x 10 portretjes, geïnspireerd op profielfoto’s van mensen over de hele wereld. In de expositie zijn een aantal portretjes van baasjes met hun honden te zien. Een dergelijk portretje maakt zij in opdracht voor € 75, inclusief houten lijst (18 x 18 cm, wit, blank gelakt, zwart of donkerbruin).